Neuro Linguistisch Programmeren (NLP)

Wilt u draagvlak creëren, gedrag begrijpen, effectiever communiceren, beter leidinggeven? Met NLP leert u vaardigheden en praktische technieken die u daarmee helpen. Niet voor niets wordt NLP ook wel ‘de studie van succes’ genoemd. Wij bieden diverse NLP workshops en opleidingen.

Wat is NLP?

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren. Een beetje een vreemde term, waarbij ‘Neuro’ staat voor ‘hoe ons brein werkt’, met ‘Linguïstisch’ bedoeld wordt dat we allemaal bepaalde taalpatronen gebruiken om te communiceren, en je het ‘Programmeren’ kunt vertalen als ‘dat we onszelf en anderen anders kunnen laten denken’.

NLP is namelijk zowel een communicatiemodel, als een set vaardigheden en technieken, als een ‘way of life’. Feit is dat de inzichten die u met NLP opdoet werken. Niet voor niets zijn duizenden mensen over de hele wereld fan van NLP!

Hoe is NLP ontstaan?

In de jaren 70 startten Richard Bandler en John Grinder vanuit de universiteit van Santa Cruz in Californië (VS) met het bestuderen van succesvolle mensen op allerlei terreinen. Ze onderzochten hoe het kwam dat deze mensen veel beter waren in bepaalde vaardigheden dan anderen, en brachten in kaart wat die mensen anders deden dan anderen.

Ze keken naar denkpatronen, emoties en gedrag, en ontdekten welke naar succes leidden en welke juist niet. Ze ontdekten welke onbewuste strategieën je motiveren en in mogelijkheden laten denken, en welke je juist belemmeren.

NLP leren en toepassen gaat over het ontdekken ‘hoe’ u de dingen doet die u doet. En hoe u die desgewenst kunt veranderen. Tegelijk leert u ook hoe andere mensen dat doen. En waar dus de verschillen en overeenkomsten zitten met uw manier van denken en handelen. U ontdekt hoe het komt dat u op een bepaalde manier reageert op wat u waarneemt, en hoe dat effectiever of anders zou kunnen. Om meer op 1 lijn te zitten met iemand bijvoorbeeld. Waardoor u beter kunt communiceren. Of leiding geven. Of verkopen. Of opvoeden.

Waar kan NLP u mee helpen?

NLP helpt u:

  • Menselijk gedrag begrijpen (inclusief dat van uzelf)
  • Makkelijker en beter communiceren met alle ‘soorten’ mensen binnen uw klantenkring, leveranciers, collega’s en medewerkers, gezinsleden…
  • Positief beïnvloeden en draagkracht creëren
  • Uw emoties herkennen en uw stemming en reacties veranderen
  • Relaties verbeteren met de mensen om u heen, zowel privé als op uw werk
  • Persoonlijke doelen stellen en bereiken

Kortom: effectiever communiceren, opvoeden, leiding geven, ondernemen, onderhandelen, verkopen, …

Wilt u meer weten of een NLP training of opleiding volgen? Monique van de Liefvoort kan u gericht adviseren.